Ga naar de inhoud

Gender-stereotypen

Wil je je kind(eren) niet beperken door genderstereotypen? Hier een aantal concrete tips om genderbewust op te voeden waarmee je meteen aan de slag kan.
 

 • Geef het goede voorbeeld
  Hoe denk jij? Je kind spiegelt zich aan jou. Durf jezelf in vraag stellen en probeer clichés te vermijden. Hoe verdelen jullie de taken thuis? Wat denk je over de mogelijkheden van meisjes en jongens?
   
 • Kijk naar de persoonlijkheid van je kind, niet naar de sekse
  Als ouder reageer je (on)bewust anders op je zoon en je dochter. Jongens en meisjes krijgen vaak om verschillende redenen complimentjes. Misschien heeft je durfaldochter meer experimenteerruimte nodig. Of is je zoon zo gevoelig dat hij wat extra bescherming kan gebruiken.
   
 • Leer je kind dat er geen meisjes- of jongensspelletjes zijn
  Er zijn alleen leuke en niet-zo-leuke spelletjes. Reageer ook als broer, zus, oma of opa je kind hierop aanspreken. Vooral jongens die met ‘meisjesdingen’ spelen, worden sneller op de vingers getikt.
   
 • Doorbreek vastgeroeste gewoontes
  Je dochter kan houden van dansen én voetbal. Je zoon van dinosaurussen én Sneeuwwitje. Kiezen hoeft niet. Niks mis met een prinsesgekke dochter die houdt van een stevig partijtje worstelen. Of met een zoon die graag met potten en pannen speelt. Waarom zou je ‘m niet met een kookfornuisje verrassen voor z’n verjaardag?
   
 • Leg je kind niets op, verbied ook niets
  Ziet de kamer van je dochter eruit als een ontplofte roze taart? Geen paniek, veel kans dat ze roze volgend jaar beu is. Kleine jongens én meisjes gaan vaak door een fase waarin ze erg stereotiep gedrag en voorkeuren hebben. Of net extra aangetrokken zijn door (spel)gedrag dat bij de andere sekse hoort.
   
 • Bied je kind ook een genderneutrale keuze
  Rolpatronen doorbreek je niet door poppen te kopen voor je zoon of een race-auto voor je dochter. Bied je kind vooral genoeg keuze. Kies bewust voor boeken, puzzels, dekbedovertrekken, viltstiften of kleurboeken zonder typische jongensfiguren of kleurtjes. Extra bonus: zo spelen broer en zus gemakkelijker samen.

  Antwoord eerlijk op vragen zonder in jongen/meisje-clichés te vervallen
  ‘Waarom heeft die man lang haar?’, ‘Mogen meisjes ook op judokamp?’
  Leg uit dat er veel soorten gezinnen, mensen, voorkeuren en taakverdelingen bestaan, en dat iedereen respect verdient. Verbeter je kind als het zich uitspreekt in clichés.
   
 • Gebruik je gezond verstand en stimuleer de kritische geest van je kind
  Ben jij je ervan bewust dat je beïnvloed bent door de wereld rondom ons?
  Probeer je blik open te houden. Stimuleer je kind om verder te kijken dan clichés. Maak duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn.

Download hieronder de folder ‘Genderbewust Opvoeden’ van Kind en Gezin voor meer informatie en tips. Folder Genderbewust Opvoeden Kind en Gezin
 

Is er meer aan de hand?

Logo Transgender InfopuntNiet noodzakelijk. Het is normaal dat kinderen experimenteren om te vinden wat bij hen past en wat niet bij hen past. De meeste kinderen en jongeren voelen zich duidelijk een jongen of een meisje (genderidentiteit) en stellen gedrag (genderexpressie) dat door de maatschappij wordt aanvaard als passend bij hun geboortegeslacht op vlak van bijvoorbeeld kleedgedrag, keuze van speelkameraadjes, spelgedrag, enzovoort. Er zijn echter ook best veel stoere meisjes en zachtaardige jongens die niet aan de stereotiepe genderverwachtingen voldoen, en daar is niets mis mee.

Moest je kind zelf problemen ondervinden met zijn/haar genderbeleving, kan je terecht bij het Transgender Infopunt voor hulp, meer informatie en met je vragen.
 

Speelgoed

Vrij Spel

Op zoek naar hulp om het favoriete spel van je kind te vinden zonder dat het moet kiezen tussen roos en blauw? Dan is er ‘Vrij Spel, Kinderen Kiezen Wel’ voor jou, op deze facebookpagina vind je een diversiteit aan keuzes en mogelijkheden voor kinderen, zodat kinderen hun spel vrijer kunnen kiezen.
 

Onderwijs

Ook onderwijs kan een grote rol spelen in de opvoeding van kinderen en jongeren. Ben je op zoek naar meer informatie hierover? Bekijk dan het aanbod voor zowel kleuter-, lager- als secundair onderwijs op deze pagina (link naar pagina educatief materiaal).

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!