Ga naar de inhoud

Holebi- en transgenderpersonen zijn al lang geen onbekenden meer voor steden en gemeenten. Ze trouwen in het gemeentehuis, hun kinderen gaan naar de gemeenteschool en ze participeren aan het lokaal sociaal leven. Toch blijven ze een minderheid met een nog vaak onzichtbare genderidentiteit en/of seksuele oriëntatie. Ze kunnen dus extra stimulansen gebruiken. Dat geldt in het bijzonder voor het lokale beleidsniveau, dat op heel wat terreinen een verschil kan maken. Het is de taak van lokale beleidsmakers om ervoor te zorgen dat iedereens rechten bewaakt worden en dat iedereen zich veilig en aanvaard voelt.

Om de steden en gemeenten in deze belangrijke opdracht bij te staan, reikt Rebus hieronder een aantal handvatten aan in de vorm van zes strategische doelstellingen. Deze bevatten enkele concrete acties die in samenwerking met Rebus kunnen vertaald worden naar de lokale beleidscultuur. Zo wordt het lokaal actieplan opgesteld. Waardoor alle burgers, in al hun aspecten met betrekking tot seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit, zich welkom en begrepen voelen door haar lokale overheid. Een inclusieve gemeente maakt gelukkige burgers.

Samen kunnen we een groot verschil maken in het dagdagelijkse leven van alle burgers.
 

Project Lokaal regenboogbeleid 2017

In de loop van 2017 werkte Rebus aan een project waarbij we alle West-Vlaamse steden en gemeenten contacteerden om te praten over hun lokaal regenboogbeleid. Bij 42 van de steden en gemeenten mochten we op gesprek gaan, waar we ons regenboogcharter voorlegden aan het lokale bestuur.

We overtuigden tot nu toe reeds 36 van de 64 steden en gemeenten om het regenboogcharter te ondertekenen, waarbij ze zich engageren om een uitgebreid lokaal regenboogbeleid te voeren aan de hand van zes doelstellingen.

Op 11 oktober 2017 brachten we teven ook Vlaamse schepenen en ambtenaren samen op het congres lokaal regenboogbeleid voor verdere inspiratie, workshops over de thema’s en eerste uitwisseling tussen de steden en gemeenten.

De duurzaamheid van het project wordt gegarandeerd door het de opstart van het Regenboognetwerk, waarin de West-Vlaamse steden en gemeenten samenkomen om over hun lokaal regenboogbeleid uit te wisselen en elkaar te ondersteunen.

Is uw stad of gemeente ook geïnteresseerd in het ondertekenen van ons regenboogcharter of om in te stappen in het regenboognetwerk? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@rebuswvl.be
 

Regenboogcharter

De 6 strategische doelstellingen uit ons regenboogcharter vind je hieronder. Onderaan vind je een document, met meer uitleg en mogelijke concrete acties bij deze doelstellingen.

  • We maken de burgers bewuster en informeren
  • We verzamelen kennis en omringen ons met experten
  • We ondersteunen en versterken holebi- en trans*personen in onze gemeente/stad
  • We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze stad
  • We hebben aandacht voor holebi- en trans*personen in ons aanbod en in onze beeldvorming
  • We hebben elkaar nodig, we doen dit samen

Deze doelstellingen zijn gebaseerd op de regenboogverklaring van stad Gent.

Download hieronder de folder ‘Handvatten lokaal regenboogbeleid’ van Rebus voor meer informatie en tips.

Folder Handvatten lokaal regenboogbeleid Rebus. 

 

Steden & gemeenten

Deze steden en gemeenten ondertekenden reeds het regenboogcharter: Anzegem, Avelgem, Blankenberge, Bredene, Brugge, De Panne, Diksmuide, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Koekelare, Kortrijk, Kuurne, Menen, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Moorslede, Oostende, Oostrozebeke, Oudenburg, Roeselare, Ruiselede, Staden, Torhout, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke en Zuienkerke. 

Andere West-Vlaamse steden zijn nog steeds welkom om in het project te stappen en het charter te ondertekenen. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!